Egy fapados mexico-i chilis bab története

Tegnap megrohant a középiskolás kolis kajálások emléke, minden menzás

és anyukám által bedobozolt finomság, egységes jelként mutatva  a

szobám helyét: 3/16. Az egyik ilyen favorit volt a porból készített

chilis bab, ami olyan egzotikumnak számított egy 15 éves lányka

szemében, végül 5-6 vagy 10 egymás után következett adag után mondtam:

Elég volt!!
Eltelt 8 év és megszületett az igény, tegnap: por nélkül, a zöldségek tiszta ízével elérni a hatást.
Jó,

jó most már tudom: ezek a dolgok épp azokat a részeket akarják ízként

belerakni az ételbe, amire a jó fűszerek és alapanyagok maguktól

képesek. Az ételes porok nem azoknak készülnek, akiknek nincs idejük,

hanem azoknak, akik nem mernek bánni a fűszerekkel és nem mernek

kísérletezni. (Bocs anya, azért te vagy a mesterem a konyhában) 
Ha

van azon a 20 percen kívül még egy félóránk, akkor készíthetünk hozzá

házi tortillát, nagy büszkeség az, amikor felemeled az általad készített

tucatról a fedőt és ropog a széle, puha a belseje. Hegykén oda kell

vakkantani az ámélkodó hímneműnek: Én csináltam!

Hozzávalók: (4-6 személyre)
40 dkg darált hús
1 doboz vörös bab konzerv
10 dkg kukorica
1 darabolt paradicsom konzerv
1/2 evk só
bors ízlés szerint
kevés oregano
1 evk. édes fűszerpaprika
1 nagy fej hagyma
szárított chili paprika
kevés olaj
tejföl és reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát aprítsuk fel, majd az olajon fonnyasszuk

keveset.

Adjuk hozzá a húst, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk, 5 percig pirítsuk. A

babkonzerv alól öntsük ki a levet, majd keverjük a húshoz, azután jön a

kukorica. Végül a darabolt paradicsomot keverjük bele, forraljuk,

majd főzzük 10 percig. Óvatosan használjuk a chilit. Kóstoljuk meg,

mennyire

csípősen szeretjük, családi vacsorának elég enyhén készíteni, étkezéskor

lehet

még beletenni.
Tálaláskor tegyünk még a tekercsbe kevés tejfölt és reszelt

sajtot.  
Tortilla:  15 darabhoz
Hozzávalók:
2 dl forró víz
1 tk só
fél csomag sütőpor
15 dkg kukoricaliszt
15 dkg finomliszt
4 evk étolaj
Elkészítés:
A lisztet a sóval és sütőporral keverjük össze, tegyük bele

az olajat, majd a vízzel fokozatosan felengedjük és gyúrjunk belőle egy

rugalmas tésztát. Pihentessük letakart konyharuha alatt fél órát.
Hevítsünk egy serpenyőt, zsiradék nélkül. Közben tépjünk le

a tésztából egy maroknyit gyúrjuk belőle gombócot, majd lisztezett deszkán

nyújtsuk minél vékonyabbra, akkora lesz majd, mint egy desszertes tányér. A

forró serpenyőbe tesszük, amint púposodik, hólyagosodik megfordítjuk. Miután

félretettük, fedjük le, mert különben megkeményednek. Az egész nyújtás-sütés 20

percet vett igénybe.
Címkék:
Tovább a blogra »