Dürer nyula konyhámba merészkedett

Egy filmes élménybeszámolót kezdtem el a minap, viszont a péntek este már olyan rég volt, hogy megint beleestem az új hétfőbe.

haziallat.hu képe, diszkréten a kép címe: HÚS nyúl

Ahogy a cím is utal rá, nyulak hordája szántja most az agyam a tökéletes nyulas recept után kutatva. Addig keresgéltem, hogy inkább elkészítettem a sajátomat.

Utánanéztem, ugyan hogy is állunk ehhez a kedves kis jószághoz: majdhogynem 0 egy átlag magyar fogyasztási rátája. Aki gyerekkorában evett, most is veszi, akinek kimaradt kis eséllyel próbálja ki. Én a cuki kinézetére voksolok amiért nincs szívünk villára tűzni.

De esküszöm olyan nyulat találtam, ami nem szemérmesen nyuszog (Amit amúgy nem csinál), hanem mint egy kidobó a discoban: HÖÖÖ NYUSZ, kimész vagy kivigyelek!  

Mindenesetre örömmel elfogadnám ezt a marcona husit, nézném az ablakomból, ahogy ijesztegeti a kutyáimat a megismerkedéskor, majd ahogy megszoknák egymást, együtt járőröznének az udvaron.  

Vissza a kajához: Anyukám váratlan tüsténkedése juttatott minket egy adag gyönyörű húshoz, teljesen felpiszkálta a fantáziámat. 

Így hát ma Nyúl ragout sült, majd főtt nálunk. Köretnek kacsazsíron pirult krumpit tálalok, kevés oreganoval.

Erdei nyúl ragout

Hozzávalók : (2-3 személyre)

250 g nyúl apróhús

bloggers.com képe, ez is a “cuki vagyok”, a megevéstől viszolygás oka

1 kis fej vöröshagyma

kevés brandy

1 tk só

kevés őrölt bors, kömény

1 kk szárított oregano

1 dl főzőtejszín

1 kis dobozos tejföl

1 kis üveg szeletelt gomba, lecsöpögtetve

(jobb a friss)

1 evk kacsazsír

1 dl víz

Köret:

1 kg burgonya

1 kk oregano

1 evk kacsazsír

1 tk só

Elkészítés:

A húsokat falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. A kacsazsírt hevítsük fel egy serpenyőben és kezdjük el a hagymát közepes lángon pirítani. Vegyük le a lángot és tegyük bele a húst.

Másik szál: a krumplikat hámozatlanul tegyük fel főni sós vízben.Olyan sok idő, a hús így is hamarabb elkészül.

Vissza a húshoz. Sózzuk borsozzuk, tegyük bele a többi fűszert. Adjuk hozzá a gombát, süljön a húsba az íze. Ne piszkáljuk, csak néhányszor forgassuk át. Öntsük alá a brandyt, rázzuk át, de vigyázzunk, nehogy flambírozás legyen belőle!

Pár percig hagyjuk, vegyük fel közepesre a lángot. Vegyük elő a tejtermékeket. A tejszínt hígítsuk fel kevés vízzel, öntsük a nyuszira, majd jön a tejföl, keverjük jól el.

Vegyük le a lángot takarékra, tegyük rá egy nagy fedőt és csendesen, néhányszor átforgatva főzzük készre.

Köret: a krumplikat főzzük készre, hántsuk le a héját, majd vágjuk szeletekre. A kacsazsírt hevítsük egy serpenyőben, szórjuk rá az oreganot. Rakosgassuk bele a szeleteket, 2 perc után fordítsuk meg.

Első nyulas ételem fogyasztásra kész.

Díszítéshez dukál egy friss rozmaringág

         

 

Címkék:
Tovább a blogra »