Mindenkit megigéző sajtos csiga

A napokban jelenésünk van és mivel mással lehet emberek között kialakítani a közvetlenséget? Úgy bizony egy mosollyal!

Viszont, hogy a mosolyunk tartósnak ígérkezzen, rá kell segíteni valami olyan kis kedvességgel, amiről beazonosíthatják a személyt.

Ez a dolog, olyan ami ellenállhatatlan, egy harapás, ami mindenki szívét megdobogtatja és kinyújtja a kezét egy újabb falatért.

Az eddig ismert sütemények között egyre ráillett ez a leírás. Nem pogácsa, de sós, sajtos és nem rászórt, apróka, de nem semmi.

Ezt a sós kekszet most húsvétkor készítette el anyukám és annak ellenére, hogy az eredeti recept nem ismeri a szívinfarktus kockázatát (2 egész margarint írt, ember az FÉL KILA) abszolút siker volt, a zsírossága ellenére.

Már akkor elhatároztam, hogy valamit kezdünk ezzel a recepttel.

Nagynéném megjegyezte, hogy ezt a receptet és az akkor készült fotókat nem láthatja e viszont a blogon, de más tollával és munkájával nem ékeskedem.   

Néhány dolgot megváltoztattam rajta, így lett az amit már nem röstellek saját változatomként a köz javára bocsátani.

Receptjeimből kitűnik, hogy margarint csakis végső esetben használok, mikor nem oldható meg az étel ízvilága miatt a zsír használata. De most megtűrjük benne azt a keveset.

Báááár ettetek már sós karamellát? Ott is olyan élesen ütköztették a huncut franciák a sós vaj és az égetett cukor ízvilágát, hogy egy tökéletes egyensúly lett a végeredmény.

A margarin válság szülte szükségélelem, ami csak vaj szeretne lenni….mint a tejpor: az is csak füllenti, hogy ő bizony tej, vagy a citrompótló. Hagyjuk ezeket a hazug élelmiszereket, a recept érdekesebb. 

Sajtos csiga:

Tészta:

 30 dkg liszt

2 dl tejföl

2 kk só

fél csomag sütőpor

10 dkg margarin

2 evk kacsazsír

kevés bors

Töltelék:

15 dkg sima sajt

5 dkg füstölt sajt

1 kk só

10 dkg vaj

kevés őrölt szerecsendió

Elkészítése:

A tésztánkat gyúrjuk össze, egy ruganyos kenyértésztaszerű dolgot kell kapnunk. Addig dolgozzuk ki, amíg cipóvá nem gyúrható és elválik az edény falától. Utána osszuk 4 részre és tegyük kicsit a hűtőbe.

A töltelék alapja a reszelt sajt amit az olvadó vajjal összekeverünk, sózunk és szerecsendióval ízesítünk. Utóbbiból kevés kell, mert nagyon aromás, kóstolgassuk.

Hagyjuk kint, hogy összeálljon. Közben vegyünk elő egy nyújtódeszkát és a 4 cipókából az elsőt liszttel nyújtsuk ki kicsivel nagyobbra mint egy A/4-es lap.

A töltelék negyedét kenjük szét rajta és a 2 kis kezünkkel tekerjük fel. Sütőpapírba hengergessük bele. Mikor mind a 4 kész tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap szeleteljük fel ujjnyi vastag szeletekre (nyomorodásra hajlamos, vigyázva) és sütőpapíron süssük 180 fokos sütőben kb. 20 percig.     

Et Voilá!



  

Címkék:
Tovább a blogra »