Fütyülő fasirt

Az elmúlt hetekben megszegtem a magamnak tett fogadalmam, a hét 5

munkanapjából kevesebbszer álltam neki főzőcskézni este, mint az

emlitett szám fele. Több okkal takarózhatok e témában, például a hétvégi

nagy tankolásokkal a szülői portákon, ugyebár, nem lehet az “adnak

fogadd el, ütnek szaladj el” elvet és a energia takarékos konyha

elvárását kijátszani.

Persze az is fontos tényező, hogy az Ember

nagyon meggyőzően tud érveli a Mérges pizza rendelése mellett, amire a

családi béke és a lusta fenekem érdekében nem mondhatok nemet.

A

héten előkerült egy nagy agglegény kori kedvence, a Kentucky csirke, ami

csak bizonyos márkájú piros és fölöttébb egészséges porral leöntve

készülhet. Nem vagyok hive, de ahogy ő sem húzza a száját az én

vinegrette öntetes addikciómra (olivaolaj, citrom leve, balzsamecet,

fokhagyma zúzva, tengeri só -mmmmhhh), én is megcsinálom neki havonta

(bár ő vallja, hogy ritkábban) azt az ételt amiből egyedül evett egy

kilót, Family Guy-on nevetve.

VISZONT tegnap olyan jót ettünk egy

olyan ételből, amiről még én sem tudtam, hogy milyen lesz..pedig csak

klasszikus fasirtot akartam főzelékkel.

Mártogatóst csináltam

hozzá, nem akármilyet, sajtosat a szülői pakkból kapott kockasajtból.

Remekül illett egymáshoz a ropogós gőzölgő fasirt és a savanykás,

citromos. Retket vágtam keskeny hasábokra, piritóssal nagyon jó

kis vacsora volt. El is égettem kicsit az első fordulót, pedig most nem

is vártunk vendégeket.

Hozzávalók:

20 dkg sertéshús darálva

1 kk só

1 száraz kifli

1 dl tej

1 fej hagyma

10 dkg sárgarépa reszelve

kevés bors

1 tk paprika

2 evk zsemlemorzsa

Sütéshez: olaj

Mártogatós:

3 db kockasajt

2 dl tejföl

1/2 citrom leve

kevés só

őrölt bors, szerecsendió izlés szerint

Elkészités: 

A kiflit tépjük darabokra, áztassuk a tejbe. Addig készitsük elő a

hozzávalókat. Kockázzuk fel a hagymát, a répát apróra reszeljük le.

Sózzunk, paprikázzunk, adjuk hozzá a húst és a zsemlemorzsát, gyúrjuk

jól meg, amig egynemű massza nem lesz.

Formáljunk dió nagyságú

golyókat belőle, forgassuk zsemlemorzsába, nyomjuk kicsit össze, majd a

forró olajban süssük barnára. Ez nagyjából 2-2 perc oldalanként.

Nedvszivó papiron hagyjuk kicsit hűlni, majd halmozzuk tálra és tálalható.

A

mártogatósnál a kockasajtot törjük fel villával és fokozatosan adjuk

hozzá a tejfölt, mert kell neki idő és munka, hogy belekeveredjen.

Facsarjuk bele a citromot (rakjuk félre a magját ültetéshez). Sózzuk és

borsozzuk. Tálalásig tegyük hűtőbe.

Tálalásnál tegyük egy tál közepébe a mártogatóst és zöldségekkel, piritóssal együtt rakjuk oda a fasirtokat is.

Címkék:
Tovább a blogra »