Májpástétom zöldfűszerekkel, újhagymás kéreg alatt

Sohasem ettem a sajátom előtt májpástétomot , nem is nagyon tudtam volna hova tenni, hogy otthon májkrémet csináljunk. Pedig nem is nehéz, nem hosszadalmas, csak benne van a köztudatban, hogy a májkrém helye az 30g-os konzervben van, amire DEKO van felfirkantva.

Amit kanállal, magában ettünk a koliban, amit almával és kiflivel kaptunk az általános iskola napközijében. A hetekben ráakadtam valahogy és el akartam készíteni a balatoni kirándulásra, mint egy életelixirt, ami sokáig eláll, finom és az üveg aljáig kiapadhatatlan.

Megkérdezgettem a környezetem, hátha tudnak valami jó receptet, egy debreceni idős néni tesz bele aprított főtt tojást, más répát és paprikát reszel bele…summa summarum kinyílt egy pástétom szubkultúra.

a bal oldali megérte a másnap reggelt

Rá fogok szokni, mert olcsó, kiadós és nagyon finom.

Hozzávalók, 2 kis üveghez:

500 g máj

100 g zsír

1 púpos tk só, bors tetszés szerint

2 fej hagyma

fél dl brandy

2 gerezd fokhagyma

1 evk szárított zöldfűszer (kakukkfű, bazsalikom, oregano) 

újhagyma zöld szára

50 g zsír a tetejére 

Elkészítés: olvasszuk meg a zsírt és tegyük bele a 2 fej aprított vöröshagymát. Lassú tűzön pirítsuk, közben a májat több vízben mossuk és válogassuk át, majd végül csöpögtessük le. Vágjuk fel nagyobb darabokba, úgy hamarabb át fog sülni, de egészben is hagyhatjuk.

A májat tegyük a hagymára, reszeljük bele a fokhagymát. Szórjuk rá a fűszereket és a borsot, kavarjuk át és süssük készre.

Ha átsült a máj vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 20 percet. Vegyük elő a botmixert, vagy egy krumplitörőt és sózzuk, törjük meg a keveréket.

Ha elég krémes, vagy darabos, ahogy gusztusunk diktálja….töltsük szép kis üvegekbe, tömörítsük kicsit és teljesen hűtsük le.

Felszeleteltem egy újhagyma zöldjét és pár dkg zsírral áthevítettem, olvadtan ráöntöttem a tetejére és úgy hagytam megdermedni. Jó a színének, nem kezdd el barnulni és tovább eláll.       

Címkék:
Tovább a blogra »