emberek arcát, hosszú a tél és a karácsony narancsillatú romantikáját már
elfújta a szeles, havas január. Visszahallom, hogy mindenki úgy megy dolgozni,
hogy elege van a szürkeségből és még azzal is összevitatkozik, akivel máskülönben
nincs baja. Vergődünk, várjuk az első napos, friss illatú reggeleket.
friss zöldséget ehessen, olyat ami után nem lesz bűntudatom, hogy hosszabb utat
tett meg a tányéromig, mint amennyire én valaha elhagytam a szülővárosom.
értelme.
megvárjuk a húsvétot.
akkor is harsogja haragos zöld színét, amikor a hóból kandikál ki, elrejtve
termését. Szent Hildegárd óva intett a fogyasztásától, de ahogy a franciák, én
is csak huncutul beledobom a kosaramba és jót eszünk belőle. Ez a póréhagyma,
annak is a téli fajtája, ami túléli a fagyokat.
barátságban van minden olyan húskészítmény ízével, ami a téli disznótoros, a
kamra feltankolása után épp erre a borongós időre érik össze.
a zöldségek részesülnek a saját zsírjában, levében puhuló hús ízeiből és
viszont.
funkciót ellátó kukoricakása szívja magába. Kicsit ropog, kicsit forró, nagyon
jó.
– 1 dl almalé
– 1 evk só
– 2 dkg vaj
– őrölt bors
Köret:
– 2 dl-nyi száraz kukorica dara.
– kevés só, bors
– 3 dkg sajt
– víz, amennyit fel vesz amíg megfő (nekem nagyjából 7-8 dl volt)
Elkészítés: A póré fehér szárát karikázzuk fel és kevés vajon fonnyasszuk. Sózzuk, borsozzuk. A csirkemelleket mossuk meg negyedeljük fel. Összesen 8, tenyérnyi nagyságú húsunk lesz. Enyhén sózzuk meg, borsozzuk. Ahol félbe vágtuk a mellet, látjuk az a szép rózsaszín, tömör hús keresztmetszetét, vezessük bele a kést merőlegesen, közben a bőrt ne sértsük fel.
Töltsük bele egy evőkanálnyi hagymát és egy szelet baconnal tekerjük körbe. Egy tűzálló tálban kevés vajon pirítsuk meg a hagyma szeletelt zöld szárát és tegyük bele a csirkét, had kapja kicsit oda a bacont.
Amikor végeztünk a betekeréssel és beleraktuk a sütőtálba, öntsük fel 1 dl almalével. A savassága és az édes íze miatt van rá szükség.
Takarjuk le a húst és toljuk be a sütőbe, közepes lángra. 45 perc múlva rázogassuk át és locsoljuk meg a sülő szafttal. Fedő nélkül tegyük vissza és alacsony lángon süssük tovább, további 20 percig.
Lekapcsolás után ha hagyjuk még negyed órát tálalásig.
A puliszkát sóval borssal tegyük fel főni, dupla annyi vízben. 15-20 perc alatt megpuhul. Ha olyan lenne az állaga mint a pudingnak és még nem jó az íze húzzuk félre és öntsük fel egy pohár vízzel. Szépen dermed, olajozzuk ki a formát és magától kicsúszik. De halmot is csinálhatunk belőle.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: