Le Café de Capucine

Fetával, petrezselyemmel töltött csirke tésztasalátával

Szombaton végre főzhettem! Tudom, főzni nem program, de én szeretem annak feltüntetni, mert olyankor érzem azt a várakozó, optimista ötletbörzét, amit az alapanyagok szépsége, frissessége, összeállítása okoz. A festésnél éreztem hasonlót, de nagy bánatomra valahogy kikoptatta a gyakorlat. DE főzni mindig kell, jól enni annál többet. Végül hatan lettünk szombat estére és mintha éreztük volna… Tovább »

Majdnem őszi malac-oldalas, fűszeres szilva kompóttal

A héten egyismerős megjegyezte, hogy a felesége olyan eltökélt, elszánt háziasszony, hogy esti hazaérkezése után, fáradtan is nekiáll főzni. Minden nap. Amikor ezt hallottam, már második napja éltünk szendvicsen és pizzán. Nem a lustaság teszi, egyszerűen a munka utáni, lefekvést megelőző 4 órát, valahogy nincs kedvem főzéssel tölteni, persze így is előfordul. De most szombat… Tovább »

Poire tatin avec caramel au beurre salé

Közérthetően: Körtés felfordított torta, sós karamellel Nem voltam sohasem az a nagy gyümölcs tortás. Meghiúsul és elveszik a többi alapanyag között a lényeg, éppen azért eszek gyümölcsöt, mert az igazi ízére vágyom. De az ősszel érő dolgoknál, mintha maguk is kívánkoznának arra, hogy feldolgozva fogyasszuk. Ilyen az alma, a szilva és a körte. Nyersen, finom,… Tovább »

Pierre, a provance-i kertész csirkéje

A veretes igazsághoz hozzátartozik, hogy csak egy Pierre vett részt a recept életében: az enyém, a kis drágám, aki elpusztítani segített.  De ha mindenképp hozzá akarnám kötni valahogyan, azt mondhatnám, hogy még ő is el tudná készíteni. Nem mintha nem lenne kompetens a témában, hisz volt ő agglegény is, de mondhatni, elvesztette a felügyeletét alig… Tovább »

Mirabella chutneyval töltött csirkecomb

Mit ád ég, tegnap hallottam egy kedves kis hangot: “Éhes vagyok!….HÚSRA!!!” Okkké akkor valami lehetőleg olyan húsétel elkészítésébe fogok bele, ami újdonság, de azért nem bizarro extravagganza, olyanba, aminek minden hozzávalója ismerős, de valami más. Sohasem tudom mi lesz a végeredmény, amikor előveszem a húst, csak hozza magát egyik gondolat a másik után. A kicsit… Tovább »

Sajttorta, a sötét oldal kedvéért

Ahogy látom feljönni a felhőket, úgy lüktet a fejem és mosolyogva szagolgatom kávéfőző híján az itt maradt kávés zacskót.  A tortával kapcsolatban, ahogy vártam, P. csak szerényen megjegyezte a kanalazgatása közben: finom, finom, de tudod, hogy a világos sütiket jobban szeretem. Tegnap voltak nálunk a szüleim, kölcsönösen megebédeltettük egymást. Olyan húslevest esetleg 10 év gyakorlás… Tovább »

La bella mirabella

Mindig különös szeretettel viseltettem az olyan növények iránt, amik csak azért is élni akartak. Ilyen a cigánymeggy, amelynek lehullott magjai kikelnek a nagy fa alatt és a rá következő évben már teremnek! Isteni meggydzsemet főztem belőle tavaly és a kistestvérem évek óta emlegeti a cigánymeggy pálinkát, mint a valaha kóstolt legaromásabb tütükét.  Vagy a mórabóra,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!